Acest subiect este unul destul de dezbatut in Republica Moldova, de aceea am ales sa facem o clarificare, care zicem noi va lamuri definitiv problema care de multe ori pune cetatenii nostri in situatia de a se certa. De la bun inceput vrem sa subliniem ca nu vrem sa discutam despre religie, caci atat adeptii religiei Ortodoxe de stil(rit) vechi cat si cei pe stil nou sunt liberi sa adopte ce religie este mai aproape de sufletul lor.

Calendar Ortodox 2013

Noi vrem sa lamurim definitiv ce inseamna pe stil vechi si pe stil nou, sau ce este Calendarul Gregorian si Calendarul Iulian. Caci de aici vine si divergenta intre adeptii celor doua rituri Ortodoxe.

Cele doua calendare nu au nimic in comun cu religia, caci se stie si este recunoscut de toti faptul ca atunci cand  s-a trecut la Calendarul Gregorian s-a constatat ca celIulian este eronat.

Astfel, la calendarul iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, si cum in anul 1582 s-a trecut la calendarul Gregorian, nu mai putem spune ca cineva astazi se ghideaza dupa calendarul iulian.

Astfel si crestinii caret tin sarbatorile pe veci sau pe nou, se orienteaza dupa calendarul nou, diferenta de 13 zile se pastreaza constanta, fara a creste asa cum ar fi trebuit sa se intample daca se orientau dupa vechiul calendar iulian.

Deci mai corect ar fi sa se spuna Ortodox de rit rusesc sau estic sau oricum altfel decat stil sau rit vechi, caci nimeni nu mai numara anii dupa calendarul Iulian. In speranta ca am lamurit clar cum este situatia celor doua calendare, ne dorim mai putine dispute pe aceatsa tema!

http://stiri.4-md.info/wp-content/uploads/2012/12/Calendar-Rus-2013.jpghttp://stiri.4-md.info/wp-content/uploads/2012/12/Calendar-Rus-2013-150x150.jpgWebMDInformatiiCalendarul gregorian,Calendarul iulian
Acest subiect este unul destul de dezbatut in Republica Moldova, de aceea am ales sa facem o clarificare, care zicem noi va lamuri definitiv problema care de multe ori pune cetatenii nostri in situatia de a se certa. De la bun inceput vrem sa subliniem ca nu vrem sa...